Skip to main content

Terp fan de Takomst, waar het land en het water elkaar ontmoeten

Sinds de bouw van de grote stevige Waddenijk, zijn de Friezen veilig maar wel afgesloten van de Waddenzee. De inwoners van het dorp Blija wilden de verbintenis met het land en het water weer voelen. Ze gaven kunstenaarscollectief Observatorium opdracht om de Terp fan de Takomst te bouwen. De terp heeft de vorm van een slakkenhuis dat omhoog loopt tot een hoogte van zes meter, en biedt uitzicht over het Wad. Een plek om te mijmeren en het landschap te ervaren. Hieronder vindt je een paar foto’s en een mooie video.

Observatorium werkte hiervoor samen met Sense of Place, onderdeel van Oerol, dat “met opmerkelijke en aantrekkelijke kunst- en landschapsprojecten in het Waddengebied de unieke waarde van het landschap, de regio en het werelderfgoed uitvergroot en de natuur in dit gebied versterkt”.

Een terp buitendijks? Jawel, niet om voor het water te vluchten maar om het water juist te beleven. De Terp, die 16 juli 2022 wordt geopend, is nu genomineerd voor de Gouden Piramide, de prijs van het rijk voor voorbeeldige opdrachtgevers.

Sense of Place liet deze mooie video maken bij de start van de aanleg van de Terp fan de Takomst. “We willen ons klei terug!”