Skip to main content

Sponstuin van De Urbanisten in havengebied Rotterdam

Het oude havengebied van Rotterdam, de Merwe-Vierhavens oftewel M4H, is een verzamelplaats van allerlei experimenten en initiatieven op het gebied van kunst en stedelijk leven. Kunstenaar Joep van Lieshout heeft er een enorme complex met ateliers en tentoonstellingsruimten, hier is het Dakpark aangelegd en ook de Sponstuin. Florian Boer en Dirk van Peijpe van De Urbanisten hebben dit experiment ontwikkeld in samenwerking met de gemeente en met de Voedseltuin om te kijken hoe we slimmer water kunnen opvangen én vasthouden voor droge tijden. De tuin moet ook de biodiversiteit een handje helpen.

“Het stadsgroen moet werken als een spons”, vertelt Dirk van Peijpe. “Een spons kan water snel opnemen en tijdelijk vasthouden, waarna het geleidelijk aan weer in de bodem kan worden opgenomen. Daarmee kun je de extremen van het klimaat beheersen.”

De Sponstuin bestaat uit een aantal verschillende soorten beplanting en ook verschillende grondsoorten die in uiteenlopend delen van Nederland voorkomen, zoals veen, klei en zand. Eén grondsoort is eraan toegevoegd: puin.