Skip to main content

Het Z-woord: Z van zout, zilt en zeekraal

Misschien kan een bijzondere aardappel met zilte tonen een revival teweegbrengen

Het Z-woord. Dat is de Z van zilt, van zeekraal en zeeaster, de Z kortom van zout. Ook in Nederland drukt het zoute water steeds verder het land in, landbouwgrond wordt zo zout dat er niets wil groeien. Boer Wiebe Goodijk ziet steeds meer van zijn akkers veranderen in stranden. En de grote polders worden al zo lang drooggemalen dat we nu het zoute water omhoog pompen. Wat gaan we eraan doen? Bioloog Arjen de Vos van The Salt Doctors is voorstander van ‘climate-smart agriculture’, dat wil zeggen zout-resistente gewassen ontwikkelen.

Met de verzilting komt er steeds meer ruimte voor zilte groenten als zeekraal en oesterblad, al blijft het een nichemarkt. Chefkok Joris Bijdendijk weet zich wel raad met deze aparte smaken in zijn sterrenrestaurant Rijks – “en misschien kan een bijzondere aardappel met zilte tonen een revival van de aardappel teweegbrengen”. Je hoort het allemaal in deze achtste aflevering van Nattigheid: ‘Het Z-woord’.

Op www.nattigheid.nl vind je foto’s en achtergronden, waaronder het volledige interview met topkok Joris Bijdendijk.

SEIZOENSFINALE VAN NATTIGHEID

We gaan samen het eerste seizoen van de podcast ‘Nattigheid’ feestelijk afsluiten! Dat doen we met een opbeurende talkshow over ons water op vrijdag 28 oktober om 20u in het theater van de OBA in Amsterdam.

Mijn gasten zijn:

  • Met historicus Herman Pleij praat ik over hoe het water Nederland en de identiteit van de Nederlanders heeft gevormd
  • Schrijfster Kirsten van Santen doet graag aan wildzwemmen en heeft daarover bij Atlas Contact een mooi boek geschreven: Water pakken.
  • Sound artist Tristan Visser maakt onderwater muziek met walvissen
  • Wat kunnen we van dat water verwachten nu het klimaat verandert? Dat horen we van klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot van Deltares
  • Heel Nederland is in de ban van het tegelwippen om onze tuinen weer groen te maken. Remco Moen Marcar bedacht het waanzinnig populaire NK Tegelwippen
  • Bier gemaakt van regenwater. De makers vertellen hoe ze dat doen en dan gaan we het proeven: Rainbeer!

Koop hier je kaartje: https://bit.ly/3wbzhqf

Deze avond is ook onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

WAT: Nattigheid: een opbeurende talkshow over ons water

WAAR: Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143

WANNEER: vrijdag 28 oktober om 20u