Duizenden dijken: vernuft en verzet
Wie Nederland zegt, zegt dijken. ‘Dankzij de dijken’ zingt Freek de Jonge met de Nits. De dijk is een geweldig staaltje oer-Hollandse ingenieursvernuft – maar ook een domme hoop aarde. Wat doen we met de dijken nu de zeespiegel rijst? Rijzen de dijken mee? De Afsluitdijk wel: na 90 jaar wordt deze icoon van de Nederlandse waterbeheersing breder en hoger. De ecologie krijgt ook een steun in de rug: onder de Afsluitdijk door komt er na die 90 jaar een ‘rivier’ voor de vissen die van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer om te paaien. Maar in het pittoreske plaatsje Durgerdam vlak boven Amsterdam weet niemand hoe het moet met de dijkversteviging, vertelt inwoonster Marianne van Leeuwen. De burgers gaan niet zomaar mee in de veiligheidsbenadering van de overheid – dus wordt de beslissing tien jaar uitgesteld. Een dijk kan ook land art zijn, zoals de ‘slapende’ dijk tussen Almere en Lelystad. Architect Dingeman Deijs en componist Jolle Roelofs hebben de geschiedenis van deze Knardijk in een muzikale tijdsreis vervat. Hoe dat eruit ziet, en hoe het voelt om languit ín een dijk te liggen, hoor je in deze 7e aflevering van Nattigheid: ‘Duizenden dijken: vernuft en verzet’.
SEIZOENSFINALE VAN NATTIGHEID
We gaan samen het eerste seizoen van de podcast ‘Nattigheid’ feestelijk afsluiten! Dat doen we met een opbeurende talkshow over ons water op vrijdag 28 oktober om 20u in het theater van de OBA in Amsterdam.
Mijn gasten zijn:
- Met historicus Herman Pleij praat ik over hoe het water Nederland en de identiteit van de Nederlanders heeft gevormd
- Schrijfster Kirsten van Santen doet graag aan wildzwemmen en heeft daarover bij Atlas Contact een mooi boek geschreven: Water pakken.
- Sound artist Tristan Visser maakt onderwater muziek met walvissen
- Wat kunnen we van dat water verwachten nu het klimaat verandert? Dat horen we van klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot van Deltares
- Heel Nederland is in de ban van het tegelwippen. Remco Moen Marcar bedacht het waanzinnig populaire NK Tegelwippen
- Bier gemaakt van regenwater. De makers vertellen hoe ze dat doen en dan gaan we het proeven: Rainbeer!
Kaarten zijn hier te koop: https://bit.ly/3wbzhqf
Deze avond is ook onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
WAT: Nattigheid: een opbeurende talkshow over ons water
WAAR: Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143
WANNEER: vrijdag 28 oktober om 20u