Skip to main content

Floating Farm: koeien in de haven van Rotterdam

Peter van Wingerden komt oorspronkelijk uit de IT-wereld, maar samen met zijn vrouw Minke heeft hij nu de eerste drijvende boerderij te wereld, in de haven van Rotterdam. Het eten voor zijn veertig roodbonte koeien komt uit de stad, zoals oud brood en bierborstel, een voedzaam product dat overblijft van het lokaal bierbrouwen. En hun melk, kaas en yogurt gaan terug naar de stad toe. “Dit idee kun je overal in de wereld toepassen.”

Zo ziet het eruit bij de Floating Farm. De koeien staan rustig hun hooi naar binnen te werken, je hoort het vredige gesnuif en gekauw en af en toe een scheepstoeter in de verte. Oprichter Peter van Wingerden vertelt me kort over de drie soorten robots waarmee deze moderne boerderij de dieren verzorgt:

Hieronder een aantal foto’s van de Floating Farm. Uit de stad komen oa sinaasappelschillen, oud brood en over-datum groenten die de koeien eten. Op de platforms onder de koeien wordt de melk tot kaas gemaakt. En buiten op het terrein is de winkel waar je allerlei producten van kleine Rotterdamse producenten kunt kopen.

Peter van Wingerden was bij de launch van de podcast Nattigheid op 22 maart in het Scheepvaartmuseum, om over het hoe en waarom van de Floating Farm te vertellen. Hier kun je zijn verhaal horen en bekijken: