Skip to main content

Leven met water

Het is wel klaar met de heroiek van Nederland en het water. Het is tijd om onze kwetsbaarheid te omarmen als nationaal verhaal.

Nederland weet hoe te leven met water – dachten we. We hebben toch plannen, we hebben toch ingenieurs? En we hebben burgers met ideeën en energie. Daarover gaat de eerste aflevering van Nattigheid.

Nederland schrok op van de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021: zoveel schade en doden, zo veel regen midden in de zomer? “Dat gevoel van veiligheid is weg,” zei burgemeester Prevoo van Valeknburg in het tc-programma De Publieke Tribune. We gaan langs bij de vrijwilligers van de Hoogwaterbrigade in Kampen die elk jaar oefenen met het opbouwen van een tijdelijke muur die de binnenstad moet beschermen als het water in de rivier de IJssel hoog staat. Landschapsarchitect Dirk Sijmons ziet hoe onze omgang met het water drastisch gaat veranderen – “maar ik zie Amsterdam nog niet een duiklocatie voor toeristen worden”. En cultuurhistoricus Lotte Jensen zingt (en praat) over de talloze rampliederen die ons troosten na een overstroming.

https://www.wdodelta.nl/hoogwaterbrigade | www.lottejensen.nl | https://www.camerata-trajectina.nl